Need to know: Phishing 

Cybercriminaliteit komt vaak voor

Zorgelijk is de toename van cybercriminaliteit. Naast particulieren zijn ook veel ondernemers daar de dupe van. Phishing wordt nog steeds het meest gebruikt. Veel mensen trappen er vaak in. 

Een valse email die door linkt naar een malafide website. Vaak wordt er naar jouw persoonlijke gegevens gevist. Denk aan het inloggen bij de bank, ID gegevens invoeren of andere zorgelijke manieren om jou geld afhandig te maken. Via deze emails wordt je dan door gelinkt naar een nep webpagina van een bestaande bank of bestaand bedrijf. Deze zijn lang niet altijd van echt te onderscheiden. Men trapt er dan ook makkelijk in. 

E-mail met Phishing links

De mails kunnen ontzettend knap en professioneel zijn opgesteld. En dat is nou net het zorgelijke van deze trucs. Ze worden ook steeds professioneler en de trucs zijn steeds vaker doordacht. Vaak worden er incassobureau trucs ingezet. Denk aan het voorkomen van een deurwaarder met hoge kosten van een rekening die je vergeten bent te betalen. Bedrijven hebben niet altijd zicht op wat wel en wat niet is betaald. Daarom kunnen mensen van een bepaalde afdeling uit schrik voor hoge incasso of deurwaarderskosten direct gaan betalen zonder de afzender goed te checken. Ook particulieren overkomt dit vaak. Op deze manier willen cybercriminelen een soort schokeffect bereiken zodat mensen zonder na te denken betalen of hun ID gegevens achter laten. Malafide bedrijven en personen kunnen op deze manier makkelijk een duur telefoon abonnement op jouw naam aangaan, inloggen op jouw bankrekening als je deze gegevens hebt doorgegeven via een link en jouw hele rekening leeghalen. Helaas worden er jaarlijks vele slachtoffers geregistreerd die slachtoffer zijn van Phishing. 

Herken valse emails

Er zijn wel enkele aspecten die op een valse email kunnen duiden. Vaak staan er meerdere spel of grammatica fouten in de email. Er lijkt sprake te zijn van machine vertalingen. Veel oplichters houden zich schuil in het buitenland. De aanhef is vaak formeel en onpersoonlijk. Dit sluit niet uit dat je bij een persoonlijke email geen valse email hebt ontvangen. Controleer de afzender. Is deze afkomstig van het echte bedrijf? Controleer het email adres. Bel het echte bedrijf op bij twijfel. Er worden mails gebruikt als info@webmail.bosincasso.nl in plaats van info@bosincasso.nl. Check vooral de alias. Een betrouwbare mail van een bestaand bedrijf heeft meestal direct de bedrijfsnaam achter de alias. De email adressen van oplichters zijn vaak lang en warrig. Soms staan er getallen en leestekens achter de aliassen met daarachter de bedrijfsnaam. Of de bedrijfsnaam eindigt op bijvoorbeeld bosincasso347.nl.