Wat zijn de laatste trends op het gebied van online betalen

Wat zijn de laatste trends op het gebied van online betalen? 

Een lange termijn verandering in onze samenleving, dat zich verder door zal zetten, is afrekenen met de mobiele telefoon. Steeds meer betalingen zullen via een app worden gedaan ipv cash of de laptop/pc. 

Het is nu al zo dat meer dan de helft van alle aankopen via het mobieltje gaan en een derde van de Nederlanders shopt het liefst via een app op de smartphone.

Het online winkelcentrum

Een van de grootste online trends in 2022 is dat Social media steeds meer shopping mogelijkheden zal bieden. Facebook heeft shops gelanceerd, Pinterest investeert in het verbeteren van hun shopervaring, Instagram zal na de VS ook in de rest van de wereld inapp aankopen lanceren, TikTok heeft getest met een standaard koopknop op het dashboard en gaat samenwerken met Shopify. 
In vrijwel elke app gaat het online winkelen een grotere rol spelen, waardoor Social media steeds meer op een winkelcentrum zal gaan lijken.

Het einde van cash en de pinpas

Een neerwaartse online trend, die alleen maar verder groeit in 2022, is dat cash en pinnen wordt vervangen door de QR-code en de E-wallet.
De QR-code bestaat al 10 jaar, toch is het nooit echt populair geweest in Nederland. Nu, langzamerhand is het steeds normaler geworden. Op dit moment wordt het bijvoorbeeld al bij iDeal betalingen gebruikt en de verschillende banken hebben dan ook hun bank-app hierop aangepast. 

Een andere manier van betalen is de E-wallet, een digitale portemonnee waar je een bankrekening aan koppelt, meestal via een app. Het wordt al veel gebruikt in het buitenland. Deze manier van betalen zal cash en pinnen gaan vervangen, via de NFC technologie kunnen mensen namelijk met de smartphone afrekenen aan de kassa waardoor ze geen portemonnee meer mee hoeven te nemen. 

De crypto revolutie

De online trend die in de toekomst de QR-code en de E-wallet zou kunnen vervangen, is betalen met Bitcoin. De crypto wallet is eigenlijk een gratis e-wallet die je in steeds meer winkels kunt gebruiken. 
Het is op dit moment de enige daadwerkelijke vervanging voor cash omdat het anoniem is, makkelijk te verbergen, goedkoop, veilig, snel en neemt minder ruimte in dan briefjes onder het matras of een dikke envelop in je binnenzak.